Simobil postaja A1 Slovenija

Matej Huš

31. jan 2017 ob 21:26:20

Svojčas sta bila vodilna slovenska mobilna operaterja Mobitel in Simobil. Kdor pa bi leta 2017 pogledal na seznam operaterjev, bi pomislil, da se je trg drastično spremenil, saj teh imen ne bi več našel. Iz še vedno javnosti nepojasnjenih razlogov je Telekom Slovenije pred dobrimi tremi leti ukinil uveljavljeno blagovno znamko Mobitel, sedaj pa bo enako storil še avstrijski lastnik Simobila.

Podjetje Simobil se bo preimenovalo, in sicer se bo nova firma glasila A1 Slovenija. To je avstrijski lastnik Telekom Austria (sicer v lasti mehiškega telekomunikacijskega giganta America Movil) napovedal že lanskega decembra, a je moral za preimenovanje v A1 Slovenija pridobiti še soglasje vlade. Besede Slovenija namreč v firmi podjetjem ni dovoljeno uporabljati brez predhodnega soglasja, ki ga dobijo le, če je podjetje večjega pomena za državo. Vlada je ocenila, da je Simobil uspešna in za državo pomembna družba, ki širi svoje poslovanje, ustvarja nova delovna mesta, posluje družbeno odgovorno in ima ugled, zato se ji dovoli uporaba besede Slovenija v firmi. Nova blagovna znamka podjetja A1 Simobil pa se bo imenovala preprosto A1.

Direktor Simobila Dejan Turk je pojasnil, da so se za spremembo odločili zaradi spremenjenega sveta. V globaliziranem svetu po njegovem mnenju ni več prostora za močne lokalne blagovne znamke.