Telekom Austria bo kupil Amis

Matej Huš

5. jun 2015 ob 21:30:24

Mariborski časnik Večer piše, da je Amis tik pred prodajo. Podjetje naj bi že prihodnji teden kupil Telekom Austria, ki je pri nas na trgu prisoten kot Simobilov lastnik. Posel je načeloma že dogovorjen, prihodnji teden bodo le še dorekli podrobnosti s skladoma Iris Capital in Kebek, ki sta Amisova lastnika, ter podpisali pogodbo. Za prevzem naj bi Avstrijci odšteli okrog 30 milijonov evrov, za kar bodo dobili tako slovenski kot hrvaški del.

Amis je bil do leta 2006 v lasti Aleša Železnika, ki ga je potem prodal (prek svojega podjetja Globtel) francoskemu skladu Iris Capital in belgijskemu skladu KBC Private Equity. Slednji je kasneje svoj delež preprodal belgijskemu skladu Kebek.

Podjetje Amis ima že dolgo tradicijo, saj je bilo pod imenom Medinet ustanovljeno že leta 1995. Njegov ustanovitelj in lastnik Železnik se je kmalu začel povezovati s ponudniki iz drugih krajev (ABM, Abak.Net, Cerberus, ComCom, Freecom, Metaling, Prom), saj so bili to časi klicnega dostopa do interneta, kjer smo imeli dražje medkrajevne in cenejše lokalne klice. Znamka Amis.net je zaživela leta 1998, Amis pa še tri leta pozneje. Podjetje Medinet se je leta 2006 tudi uradno preimenovalo v Amis, njegovo poslovanje pa so zaznamovali spori s Telekomom Slovenije.

Na Hrvaškem se bo Amis verjetno združil z mobilnim operaterjem Vip, pri nas pa s Simobilom. S tem bo Simobil dobil celoten nabor telekomunikacijskih storitev, a je na področju fiksnih povezav z internetom Amis v glavnem najemnik Telekomove infrastrukture. Zato se Telekom Austria ozira tudi po T-2, ki bo po lanskem spodletelem začetku stečajnega postopka tudi kmalu naprodaj.