Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Matej Huš

24. jan 2017 ob 17:22:06

Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je trenutno precej strani blokiranih, veliko pa jih je sicer dostopnih, a cenzuriranih. Googlov iskalnik na primer selektivno prikazuje rezultate iskanja. VPN-ji so oblastem trn v peti že dlje časa, vsake toliko časa pa se jih resneje lotijo. Nazadnje so se nanje spravili marca lani, ko je v Pekingu potekal kongres vladajoče stranke. Letos bo v Pekingu potekal še večji kongres na državni ravni, kjer se bodo pošteno premešale karte v vodstvu, saj se bodo številni vidni člani partije upokojili. Kitajska agencija za nadzor interneta je že sporočila, da je ena izmed prioritet zagotovitev kultiviranega internetnega okolja za uspešno izvedbo letošnjega kongresa. Kitajski predsednik Ši Džinping zagovarja doktrino internetne suverenosti, kar pomeni, da vsaka država izvaja absolutni nadzor nad svojim koščkom interneta.

Kako bo Kitajska izvedla najnovejše ukrepe, še ni jasno. Oznanila ministrstev so pogosto namenoma nedoločna, saj vseh zamisli v praksi ni mogoče udejanjiti. Na Kitajskem so VPN-ji že sedaj precej regulirani, poleg tega pa se uporabljajo v številne (celo na Kitajskem) zakonite namene, na primer povezavo v podjetje od doma ipd. Kitajska bo bržkone te pustila pri miru in se bo lotila ponudnikov VPN-jev fizičnim osebam, ki jih uporabljajo za brskanje po prepovedanem delu interneta.