Zaradi novih pravil prvi VPN-ji že zapuščajo Indijo

Matej Huš

3. jun 2022 ob 18:30:46

ExpressVPN je prvi komercialni ponudnik navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki ukinja svoje strežnike v Indiji. Podjetje, ki ima sedež na Britanskih deviških otokih, se je za to odločitev po lastnih navedbah odločilo zaradi nove indijske zakonodaje. Z enakimi ukrepi grozijo tudi drugi ponudniki VPN, denimo NordVPN.

Nova indijska zakonodaja bo začela veljati 27. junija in bo med drugim zahtevala, da ponudniki VPN shranjujejo vse podatke o svojih uporabnikih pet let. To vključuje imena, elektronske naslove in IP-naslove. Tudi drugi ponudniki spletnih storitev bi morali beležiti več in dlje. Ponudniki storitev v oblaku bi morali na primer shranjevati podatke svojih uporabnikov šest mesecev. Indijska vlada jo zagovarja z utemeljitvijo, da se bodo tako lažje borili proti prevarantom in drugim indijskim internetnim kriminalcem. A skupine za zaščito zasebnosti opozarjajo, da je zakonodaja bistveno strožja in zahteva skladiščenje več podatkov, kot je to sprejemljivo na Zahodu. S tem se Indija bolj približuje Kitajski kakor Zahodu.

Indijski minister za informacijske tehnologije Rajeev Chandrashekhar je po sprejemu zakonodaje ponudnike VPN opozoril, da ne bodo smeli več skrivati uporabnikov za anonimnostjo. Če ne bodo želeli spoštovati zakonodaje, bodo morali zapustiti državo. In to se je sedaj začelo dogajati. Indijskim uporabnikom bodo ponudili virtualne strežnike v Singapuru in Veliki Britaniji. ExpressVPN doslej ni shranjeval praktično nobenih podatkov o aktivnosti svojih uporabnikov, saj je vse ostajalo v RAM-u. To je tudi razlog, da ExpressVPN ne more spoštovati indijske zakonodaje.