Večina brezplačnih VPN-jev vodi do Kitajske

Matej Huš

22. jan 2019 ob 11:06:00

Poleg besede igre (games) je VPN (navidezno zasebno omrežje) najpogostejši generični iskalni termin. Zlasti na mobilnih napravah so aplikacije za VPN med najpriljubljenejšimi, saj imajo na stotine milijonov uporabnikov po celem svetu. Hkrati to pomeni, da ne manjka niti ponudbe - obstaja na desetine aplikacij, ki obljubljajo VPN. Toda VPN pomeni, da ves svoj internetni promet preusmerimo prek strežnikov ponudnika VPN, čemur pa ljudje presenetljivo posvečajo zelo malo pozornosti. Raziskovalci so zato podrobneje pogledali najpogostejše aplikacije za VPN in ugotovili, da v glavnem vodijo na - Kitajsko.

Analizirali so 20 brezplačnih aplikacij za VPN, ki so na voljo v App Store (za iOS) in Play Store (za Android) v ZDA in Veliki Britaniji. Omejili so se na najpopularnejše aplikacije, ki imajo več milijonov prenosov na mesec. Izkazalo se je, da niti veliko število uporabnikov niti preveritev aplikacij pred vključitvijo v spletne tržnice nista garanta za njihovo benignost. Več kot polovica aplikacij bodisi neposredno povezuje na Kitajsko bodisi ima kitajske lastnike. Mimogrede, na Kitajskem je VPN uradno prepovedan. Aplikacije svoje provenience sploh ne skrivajo, saj številne v pogojih uporabe ali politike zasebnosti jasno zapišejo, bodo osebni podatki uporabnikov morda potovali izven EU, kar vključuje državi, kot sta Kitajska in Singapur.

Spet druge aplikacije se potrudijo prikriti svoje lastništvo. Kar 64 odstotkov aplikacij nima nobene spletne strani, tako da sploh ne vemo, kam in komu se povezujemo. Večina ima kot kontakt naslove na Gmailu ali Yahoo Mailu, ki jih večinoma ignorirajo. Seveda to ne pomeni, da so vse aplikacije takšne. Obstajajo povsem legitimne aplikacije za VPN, ki so tako plačljive kakor brezplačne. Prepoznamo jih po podrobnih pogojih uporabe in politiki zasebnosti, predvsem pa ne skrivajo kontaktov. Kadar pa ne najdemo kontakta, podatkov o lastništvu ni, politika zasebnosti je nejasna, uradna spletna stran pa cenen izdelek v WordPressu, se je aplikaciji bolje izogniti.