EPA: Pri izpustih goljufal tudi Fiat Chrysler

Matej Huš

12. jan 2017 ob 23:24:23

Ameriška Agencija za varovanje okolja (EPA) je sporočila, da je tudi v 104.000 vozilih Jeep Grand Cherokee (letnikih 2014-2016) in tovornjakih Ram 1500, ki jih izdeluje Fiat Chrysler, odkrila programsko opremo, ki omogoča prekoračitve najvišjih dopustnih emisij dušikovih oksidov. Fiat Chrysler je nad sporočilom začuden, saj da v celoti spoštujejo okoljsko zakonodajo, kar bodo tudi dokazali, so še zatrdili. Izvršni direktor podjetja Sergio Marchionne je dejal, da je primer popolnoma drugačen kot Volkswagnov in da je časovna komponenta obvestila zelo nenavadna. Delnica podjetja je danes izgubila 16 odstotkov vrednosti.

Iz EPA so sporočili, da Fiat Chryslerju grozi globa v višini do 44.539 dolarjev na vozilo oziroma 4,6 milijarde dolarjev. Dodajajo, da Fiat Chrysler doslej ni znal zadovoljivo pojasniti, čemu je namenjena odkrita programska oprema v vozilih in kako deluje. To je že samo po sebi kršitev zakonodaje o varovanju čistega zraka (Clean Air Act). Sporno programsko opremo so odkrili v obširnem testiranju dizelskih vozil, ki je sledilo razkritju, da je Volkswagen množično goljufal, s čimer si je nakopal več kot 20 milijard dolarjev kazni, odškodnin in stroškov odkupa vozila. Pri Fiat Chryslerjevih vozili so odkrili osem sistemov za spreminjanje emisij pod določenimi pogoji, ki jih proizvajalec ni razkril. Nerazkritje teh sistemov je kršitev sama po sebi, ni pa kršitev njihov obstoj, če se uporabljajo za nadzor in monitoring, ne pa za goljufanje pri testih.

Usoda Fiat Chryslerjevega spodrsljaja je odvisna od pojasnil, ki jih bo podjetje uspelo pripraviti. Doslej jim še ni uspelo zadovoljivo pojasniti, čemu je namenjenih osem sistemov in kdaj se vključijo. Globa za Volkswagen je astronomsko visoka, ker so zavestno goljufali in ker so to prikrivali.