Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Matej Huš

12. jan 2023 ob 20:44:52

Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v LinkedInu, Oraclu in Netflixu. Pasti, ki jih prinaša na prvi pogled privlačna rešitev, so mnogotere. V številnih podjetjih se je po uvedbi neomejenega dopusta število dni odsotnosti dejansko zmanjšalo, saj se ljudje ozirajo na ravnanje preostalih članov kolektiva in bolj premislijo, kako bodo odsotnost dojeli kolegi. Dopusta ne dojemajo več kot pravico, temveč kot ugodnost. Privarčujejo tudi podjetja, saj jim ni treba več ustvarjati rezervacij za dopust in izplačevati morebitnih neporabljenih dni odsotnosti. Še več, zaposleni so marsikdaj delali tudi med dopustom. Nekatera podjetja so politiko neomejenega dopusta ukinila, ker zaposleni niso bili zadovoljni. Zaposleni namreč pri UPTO niso upravičeni do dopusta, temveč imajo možnost vzeti dopust, če se jim uspe dogovoriti z nadrejenim.

Seveda pa so nekatere izkušnje tudi pozitivne. Novi zaposleni lahko gredo na dopust prej, saj jim ni treba nabirati dni dopusta. UPTO je koristen, če so tudi preostale razmere v podjetju pozitivne in podjetje omogoča delo od doma, fleksibilen delovnik ipd. Raziskave kažejo, da je zaposlenim slednje celo bolj pomembno od količine dni dopusta.