Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Matej Huš

14. dec 2016 ob 16:18:52

Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček, ki bi ljudi pritegnil k naročnini na Prime. Toda velik uspeh Amazonovih videovsebin, tako med gledalci (denimo The Grand Tour nekdanjih ustvarjalcev Top Geara ima neslavni rekord kot najbolj piratizirana oddaja) kot kritiki (enajst nominacij za zlate globuse, med njimi Transparent in Mozart in the Jungle), je Amazon prepričal v spremembo paradigme. Video Prime je postal samostojna storitev.

Še vedno so na voljo le originalne Amazonove produkcije, torej še ne ponuja tako široke množice vsebin kot Netflix, a po drugi strani Amazonovih vsebin legalno drugje sploh ni mogoče dobiti. In Netflix je tudi dražji, saj se njegove cene začno pri devetih dolarjih.