Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Matej Huš

10. maj 2023 ob 19:56:47

Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne naslove, a bo sedaj to počel bistveno večje in širše. Prav tako so bili Amazon Originals doslej striktno omejeno na Prime Video, kar se spreminja. Ustanovitev ločene enote je pravzaprav nujna, saj je Amazon z nakupom MGM dobil naslove, kot sta James Bond ali Rocky, ki seveda ne morejo ostali zaklenjeni v njihovem ekosistemu. Še ta mesec se bodo začela poganjanja s prvimi potencialnimi kupci pravic. Ob tem spomnimo, da je Amazon minuli teden napovedal, da številni ekskluzivni naslovi prihajajo na brezplačno storitev Amazon Freevee. Še najlepši dokaz, da se Amazon usmerja tudi v klasično distribucijo, pa je bila zaveza, da bodo milijardo dolarjev namenili produkciji, ki bo šla najprej v kinematografe in šele nato na pretočne storitve.