Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Matej Huš

29. dec 2023 ob 23:14:00

Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de facto tri dolarje dražji, če bomo želeli enako storitev. Novost bo sprva uvedena v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi in Nemčiji, pozneje pa bodo reklame našle pot še v druge države. Amazon Prime Video trenutno stane devet dolarjev mesečno, medtem ko je celotni paket Prime vreden 15 dolarjev mesečno.