Kdo je John Smith, ki polni spletne nakupovalne vozičke in ničesar ne kupi

Matej Huš

4. jul 2020 ob 15:42:38

Spletni trgovci so se že nekaj časa spraševali, kdo je John Smith, ki polni nakupovalne košarice, a jih potem nikoli ne kupi ali izprazni. Kakšne posebne škode to ni povzročalo, je pa poleg zanimivosti to kvarilo interne statistike nekaterih trgovce, ki merijo tudi ta parameter (torej koliko nakupovalcev potem, ko izdelke že izberejo, obupa). Prav tako številni trgovci kupcem, ki imajo polne vozičke na spletni strani, pošiljajo elektronske opomnike. Odgovor je razkril The Wall Street Journal. John Smith je Googlov robotek.

Zlasti manjši trgovci so se spraševali, kdo neki v treh dneh napolni 17 različnih vozičkov in jih potem pusti v vicah. FinnBinn, ki prodaja zlasti opremo za novorojenčke, je imel maja že 73 zapuščenih vozičkov (prekinjenih naročil) istega kupca. V ComfortHouse.com so poizkusili izdelati profil Johna Smitha in "ugotovili" so, da gre očitno za lastnika čolna, ki se je nekoč ponesrečil in si zlomil trtico ter rad račune plačuje brez uporabe elektronskega bančništva. Nič od tega ni res.

John Smith je Googlov robotek,
ki preverja cene v spletnih trgovinah, ki so pristopile k Google Shopping. Google preverja, ali je oglaševana cena na spletnih straneh res tudi cena, ki jo uporabnik dobi, ko izdelek doda v nakupovalno košarico. Zaradi tega robotek množično dodaja izdelke v košarice in jih potem pusti. Google pravi, da so se trgovci s pristopom k storitvi s tem strinjali in da koncepta ne bodo spreminjali.