Amazon odpira knjigarne iz opek in malte

Matej Huš

7. dec 2009 ob 00:10:04

Amazon bo z interneta stopil tudi v resnično življenje na ulicah v mestih, pravi Sunday Times. Lastniki nepremičnin v Veliki Britaniji so namreč izklepetali, da je ameriški gigant začel poizvedovati, kje bi lahko kupili ali najeli kakšne prave trgovine, iz opeke in malte torej. Poteza je zanimiva, saj veriga Borders zapira nekatere svoje knjigarne v Veliki Britaniji prav zaradi internetne konkurence.

V času dot-com balončka na prelomu tisočletja se je zdelo, da bo internet brutalno pokončal časopise, knjige, knjigarne in kar večino opečnatih trgovin, sedaj pa se je Amazon odločil za vzvraten pristop. In ni prvi, saj je nekaj podobnega že storil Lastminute.com. Amazon se odziva na želje kupcev, ki vedno pogosteje želijo blago naročiti prek spleta, nato pa ga iti poiskat v trgovino sami, saj jim lovljenje dostavljavcev preseda (kdo bi jim zameril). Britanska spletna veleblagovnica Argos pravi, da kupci skorajda petino prek interneta kupljenih stvari prevzamejo sami, v predbožični mrzlici pa še več.

Amazon je resda začel s prodajo zgoščenk in knjig, ki se jih da stlačiti v majhne nabiralnike, a danes prodajajo še vse kaj drugega. Postavljene prodajalne ne bodo v strogih centrih mest, saj je tam problem s parkiranjem. Letos so prodali že za 5,5 milijarde dolarjev izdelkov, od tega 2,6 milijarde zunaj ZDA. Tudi vlagatelji se strinjajo, da podjetje posluje dobro - letos je rast prodaje 28-odstotna - tako da je podjetje vredno celo več, kot je bilo prenapihnjenega leta 2001.