Uporabniki Facebooka živijo dlje

Matej Huš

1. nov 2016 ob 22:53:02

Kdo bi si mislil, a v ugledni reviji PNAS so objavili izsledke študije, ki je odkrila povezavo med uporabo družabnih omrežij in zmanjšano umrljivostjo. Po številnih raziskavah, ki so kazale negativne učinke Facebooka, saj njegova uporaba škoduje razpoloženju in je korelirana z depresivnostjo, so sedaj raziskovalci našli nepričakovano pozitivno korelacijo. A v resnici ni tako zelo nepričakovana.

Številne študije so že pokazale, da je socialna mreža nujna za kakovostno življenje in da zmanjšuje zgodnjo umrljivost. Družabna omrežja so še vedno socialna mreža, interakcije na njih pa druženje, le v drugačni obliki. Navsezadnje je interakcija prek Facebooka s prijateljem na drugem koncu sveta še vedno boljša kot nobena interakcija z njim oziroma njo.

Raziskovalci z več ameriških univerz so pokazali, da uporabnik Facebooka živijo dlje, četudi kontroliramo za vse ostale spremenljivke. Natančneje, čim več prošenj za prijateljstvo je prejel posameznik, tem dlje je živel, medtem ko pošiljanje teh prošenj na dolgoživost ni imelo učinka. Prav tako ima pozitiven učinek deljenje slik in druge oblike interakcije, ki imajo podlago v druženju v fizičnem svetu, medtem ko vpliv pošiljanja sporočil in podobnega ni tako močan. Izkazalo se je, da najdlje živijo ljudje, ki so zmerni uporabniki Facebooka.

Študija je vključevala 12 milijonov uporabnikov in časovno obdobje šest mesecev, kar je že dovolj, da lahko nekaj sklepamo tudi o umrljivosti. Verjetnost, da bodo v naslednjem letu umrli, je za uporabnike Facebooka 12 odstotkov manjša kot za neuporabnika. Ob tem velja opozoriti, da gre za korelacijo, medtem ko vzročno-posledične zveze niso dokaz(ov)ali.

Ni torej jasno, ali so bolj družabni ljudje, ki tako ali tako živijo dlje, tudi na Facebooku bolj aktivni, ali pa uporaba Facebooka dejansko znižuje umrljivost. A lepota nove študije je prav v ujemanju rezultatov s starejšimi rezultati v fizičnem svetu. Čim trdnejšo socialno mrežo imamo, tem dlje živimo. Ne ker bi manj obolevali za rakom, temveč kar si manj družabnih ljudi vzame življenje, se predozira z mamili ali umre od bolezni srca in ožilja. In Facebook je del socialne mreže.