Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega

Peter Jamnik

1. nov 2016 ob 11:35:36

Solarne strehe prekrite z vrsto teksturiranih steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami, ki se na videz skoraj ne razlikujejo od konvencionalnih strešnih ploščic.
Ne, ne gre za opis izdelka slovenskega podjetja Trimo iz Trebenj iz leta 2008, to je najnovejši produkt guruja silicijeve doline - Elon Muska.
Šalo na stran, morda pa je Musk bolj inovativen od Tatjane Fink (takratne direktorice podjetja Trimo) in bo Tesla bolj uspešna od Trima. In kako bo Musk tokrat spremenil svet na bolje?

Elon Musk (soustanovitelj PayPal, SpaceX, Tesla in SolarCity) je v petek na odru Universal Studios v Los Angelesu, napovedal da namerava narediti sončne celice bolj privlačne, kot so trenutno. V ta namen je razkril vrsto steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami ter prav tako novo različico shranjevalnega sistema Powerwall 2.0.

Trditev o skoraj neopazni navidezni razliki med solarnimi in normalnimi hišnimi ploščicami je dokazal s sliko soseske v Wisteria Lane, kjer naj bi bila cela vrsta hiš prekrita z eno od štirih vrst solarnih ploščic. Iz ceste naj bi bilo praktično nemogoče ločiti strehe hiš od tradicionalnega izgleda ostalih hiš, je v slogu Steva Jobsa svoje vernike prepričeval Musk. Skrivnost samega videza ploščic naj bi bila v prozornem premazu, ki ga je opisal kot vrsto mikro rež, ki delujejo kot zaslon zasebosti na prenosnem računalniku. Iz plitvih zornih kotov ploščice izgledajo netransparentne. Če pa pogled usmerite pod pravim kotom, postanejo solarne celice vedno bolj vidne. Rezultat so ploščice, ki dovoljujejo prehod sončne svetlobe od zgoraj, vendar še vedno izgledajo neprosojne komurkoli na tleh. Trdi Musk.

Zaradi zaskrbljenosti občinstva o sami kakovosti in moči strehe iz steklenih ploščic, je Musk pokazal posnetke preizkusa ("drop test"), s katerim je želel dokazati, da so ploščice trdnejše od materialov kot so glina in skrilavec. Ploščice naj se ne bi nikoli obrabile, saj so narejene iz kremena, ki ima kvazi neskončno življenjsko dobo. Tesla želi narediti sončne celice tako privlačne, kot so postali električni avtomobili. Morajo imeti dober izgled, biti cenovno ugodne in neopazno integrirane. Trenutno še ni znanih podrobnosti o sami ceni, razpoložljivosti in postopku namestitve.

Solarne strehe so oblikovane tako, da so uporabne skupaj s Teslinim sistemom za shranjevanje energije - Powerwall. Različica 2.0 naj bi stala 5.500 dolarjev in naj bi shranjevala do 14 kWh, kar je dovolj za napajanje štiri posteljne hiše za en dan.

Za spremembo Musk ni pokazal čisto nič revolucionarnega. V šali bi lahko rekli, da je Finkova tokrat izpadla kot pravi guru. Vendar, kot je pred leti odlično zapisal prvi mož The Next Weba, je uspeh v poslu odvisen od veliko stvari. Biti v pravem času na pravem mestu.