Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Jurij Kristan

23. avg 2019 ob 07:45:34

Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim tudi na 240 trgovinah verige Walmart.

Kakor pa sedaj razkriva zajetna Walmartova tožba, je SolarCity tako pred kot po prevzemu očitno močno štedil pri stroških za opremo in usposabljanje kadra. Od leta 2012 je na solarnih panelih izbruhnilo "najmanj sedem" požarov, zaradi katerih so morali objekte začasno zapreti in so Walmart oškodovali za več milijonov dolarjev. Sodu je izbila dno trojica vžigov v razponu treh mesecev na lansko pomlad, po katerih so v podjetju od Tesle zahtevali izklop vseh kapacitet. A tudi po tem je prišlo na ugasnjenih napravah do še enega požara! Tako Walmartova kot Tesline lastne preiskave so pokazale na vrsto pomanjkljivosti v opremi in postopkih nameščanja ter vzdrževanja panelov. Med njimi so takšne, ki si jih ne sme privoščiti ni domači monter na lastni strehi, kaj šele resna firma: trganje električne napeljave na ostrih robovih, pomanjkljiva ozemljitev, slabo pritrjevanje in puščanje počenih panelov na lokacijah ... Walmart v tožbi zahteva odstranitev vseh sončnih celic na Tesline stroške in povrnitev škode, ki jo je trgovinska veriga imela zaradi požarov.

Dogodek pomeni nov udarec za opotekajoči se Teslin solarni oddelek, ki je po odkupu že vseskozi deležen shizofrenega upravljanja. Ker so zaprli večino namenskih trgovin s paneli in prodajo prestavili v Tesline, ga je seveda močno zadelo Muskovo impulzivno krčenje avtomobilskih prodajnih lokacij. Gigafactory 2 pestijo proizvodne težave, medtem ko večino napravljenih sončnih celic Panasonic pravzaprav proda v tujini, medtem ko Tesla tiste za svoje opevane strešnike kupuje pri Kitajcih, ker se s Panasonicom ne more zmeniti glede estetskih standardov izdelkov. Nič čudnega, da tržni delež vztrajno pada. Je pa pred dnevi Musk vseeno naznanil nov program najemanja panelov.

Posodobitev (24. 8.): Iz obeh podjetij je prišla novica, da sta sedli za pogajalsko mizo in skušata najti rešitev za nastalo situacijo. Obenem so se pojavila pričevanja, da tudi Walmart ni spoštoval vseh dogovorov s Teslo, kar naj bi bilo krivo predvsem za slabo ozemljitev naprav. Tesla se je 20. avgusta zaradi tega pritožila, zato naj bi bila Walmartova tožba tudi ukrep za pridobivanje boljšega pogajalskega izhodišča. Pod črto: situacija očitno ni tako črno-bela, firmi pa se bosta verjetno sporazumeli za zaprtimi vrati.