Mozillin Quantum bo zamenjal Gecka

Matej Huš

29. okt 2016 ob 21:27:47

Mozillin brskalnik Firefox trenutno teče na pogonu Gecko, ki je letos dobil pomembno izboljšavo: Electrolysis je končno prinesel več procesov, tako da ima vsak zavihek svojega. S tem pa se je obdobje velikih sprememb v Firefoxu šele začelo, saj bomo prihodnje leto dobili čisto nov pogon z imenom Quantum. Res Mozilla že razvija drugi pogon Servo, ki je letos zlezel v nightly, a to je razvijalski projekt, medtem ko bomo Quantum že zelo kmalu dobili v produkcijsko verzijo.

Quantum naj bi izkoriščal moderno strojno opremo, kjer je ključna beseda paralelizem. Od pametnih telefonov do osebnih računalnikov, dandanes imajo vse naprave dve, štiri ali še več procesorskih jeder. Temu mora slediti tudi moderna programska oprema, če naj strojno učinkovito izkoristi. Pomemben vir računske moči pa predstavljajo tudi grafične kartice, na katero mora biti pogon brskalnika sposoben odložiti del računskih operacij.

V Mozilli si Quantum predstavljajo kot postopen prehod z Gecka, ki bo predstavljal osnovo, v katero bodo počasi dodajali čedalje več komponent iz Serva. Mozilla obljublja, da bo Quantum res prinesel kvantni preskok pri hitrosti izrisa spletnih strani in drsenju navzdol, ki naj bi ga spričo hitre nadgradnje z Gecka videli kar takoj. Aplikacije se bodo odpirale hitreje, animacije bodo bolj tekoče. Razlog za to bo tudi programski jezik, saj je Quantum večidel napisan v Rustu, ki je znan po svoji hitrosti.