Mozilla pripravila prvo verzijo brskalniškega pogona Servo

Matej Huš

3. jul 2016 ob 07:30:12

Mozilla je držala obljubo in nov pogon za brskalnike Servo pripeljala do prvih verzij, ki so primerne za preizkušanje javnosti. Servo je namreč prispel do tako imenovanega Nightly build stadija, kar pomeni, da ga lahko preizkuša vsakdo, čeprav se bodo za to najverjetneje odločili zgolj razvijalci. Koda za Servo je napisana v programskem jeziku Rust.

Trenutno je Servo na voljo za Linux in macOS, kmalu pa bosta sledili tudi inačici za Windows in Android. Namestitev je enostavna, če sledimo navodilom v namestitveni mapi. Trenutna verzija je še zelo preizkusna, zato številnih strani še ne bo prikazala pravilno, a to je pričakovano in namerno. Tudi uporabniški vmesnik je okleščen do obisti, saj kaj dosti več od vrstice za naslov in menija z zavihki ne dobimo.

V bližnji prihodnosti seveda ni pričakovati, da bi Servo prispel v izdelke za končne uporabnike. Tako se tudi za prihodnost Firefoxa ni bati - v smislu, da bi ga nadomestil Servo, medtem ko je seveda druga konkurenca (Edge, Chrome) precej surova. Sčasoma pa želi Mozilla komponente Gecka (trenutni pogon Firefoxa) zamenjati s tistimi iz Serva.