Prihaja največja sprememba v Firefoxu

Matej Huš

8. jun 2016 ob 08:40:15

Včeraj je izšla nova verzija Firefoxa, ki spričo hitrega tempa številčenja nosi že oznako 47. Glavne novosti v njej so izboljšan HTML5 (recimo predvajanje z DRM Widevine CDM zaščitenih videposnetkov, kar uporablja Amazon Video in Netflix), kodek VP9 in pretočno predvajanje. Dobrodošla novost je tudi možnost spremljanja sistemske porabe (prek naslova about:performance), s čimer lahko hitro identificiramo najpožrešnejše zavihke in dodatke. Toda največja sprememba se šele napoveduje in je za ovinkom.

V uradni beta stadij je namreč prispel Firefox 48, ki bo končno prinesel Electrolysis (E10S). Ta bo omogočal uporabo več procesov, tako da bosta uporabniški vmesnik in glavni pogon tekla ločeno od zavihkov, večpredstavnosti in starih vtičnikov. Členitev ne bo tako ekstremna kot pri Chromu, bo pa vseeno to znatna sprememba. Ta lahko prinaša težave, saj številne razširitve na to niso prilagojene in ne bodo več normalno delovale.

Zato bo Electrolysis prispel počasi. V Mozilli pojasnjujejo, da bo ob izidu Firefoxa 48, ki se ima zgoditi 2. avgusta, le približno odstotek uporabnikov dejansko tudi dobilo Electrolysis. Približno deset dni pozneje, ko bodo lahko primerjali odzive, bodo Electrolysis dobili še ostali uporabniki. Tak je načrt, če pa bo šlo kaj narobe, lahko prehod tudi upočasnijo.

Prvi testi kažejo
, da naj bi Electrolysis povzročil do 20-odstotno večjo porabo pomnilnika za en zavihek, kar je še sprejemljivo v zameno za izboljšano varnost in odzivnost. Razvijalci dodatkov za brskalnik pa imajo sedaj dva meseca časa, da jih prilagodijo na Electrolysis.