Prodaja pametnih ur naglo peša

Matej Huš

25. okt 2016 ob 09:02:58

Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne ure pa niti ne. Področje je bilo videti tako obetavno, da so se mu priključili tudi proizvajalci klasičnih mehanskih oziroma kvarčnih ur.

Letos pa je Garmin edini proizvajalec, ki je občutno povečal prodajo svojih pametnih ur, in sicer za ogromnih 324 odstotkov. Treba pa je vedeti, da so Garminove ure precej drugačne od na primer Applovih, saj so namenjene predvsem športnim aktivnostim in spremljanju vitalnih znakov, medtem ko se Apple in podobni ur lotili z drugega konca - kot podaljšek telefona, ki je skupaj s telefonom počasi pridobil aplikacije za merjenje telesnih parametrov. Garminov tržni delež je tako sedaj lepih 20 odstotkov, sledijo pa mu Samsung s 14 odstotki, Lenovo s tremi in Pebble s tremi.

Letos se je združilo nekaj dejavnikov, ki so skupno vplivali na slabo prodajo. Ravno v tretjem četrtletju sta izšli novi Applova in Pebblova pametna ura, Google pa je Android Wear 2.0 napovedal za prihodnje leto. Vse to ljudi motivira, da z nakupom nekoliko počakajo, kar se bo odrazilo na poslovnih rezultatih za zadnje četrtletje in predvsem prihodnje leto. Drugi razlog pa je strukturni, saj pametne ure niso tako uporabne, kot so proizvajalci na začetku zatrjevali. Ker gre v resnici za mini računalnik, jih pestijo jih kratka avtonomija, manjša vzdržljivost in točnost v primerjavi s klasičnimi urami ter hitro zastarevanje. Imeti zaslon na zapestju, ki nam prikazuje kratka sporočila, je sicer fino, vprašanje pa je, ali je to vredno več sto dolarjev. Trg kaže, da ni. A ne pozabimo, da tudi do izida iPhona nihče ni verjel, da so pametni telefoni primerni za vsakogar.