NASA našla razbit evropski Schiaparelli

Matej Huš

21. okt 2016 ob 21:23:49

Postalo je jasno, da neposredno s Schiaparellija ne bomo dobili uporabnih podatkov, ker se je plovilo med pristajanjem na Marsu tako poškodovalo, da komunikacija z njim ni mogoča. Pravzaprav do danes sploh nismo vedeli, kam točno je priletel, sedaj pa ga je našla NASA.

V Marsovo atmosfero je vstopil v sredo ob 16.42 uri po slovenskem času, šest minut pozneje pa bi bil moral mehko pristati na površju. Na površju je res pristal, a se je ob tem raztreščil, ker se je po dosedanjih podatkih padalo prehitro odpelo, potisniki pa tudi niso opravili vsega dela pri zaustavljanju plovila. V Evropski vesoljski agenciji (ESA) analizirajo podatke, ki jih je zbral Trace Gas Orbiter (TGO), ki je Schiaparellija pripeljal do Marsa, a sam potem ostal v orbiti okoli planeta.

Na pomoč pa je priskočila NASA, ki ima v orbiti MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Ta je poslikal za pristanek predviden prostor in kljub grobi ločljivosti 6 metrov na piksel odkril dva nova madeža na površini, ki zelo verjetno ustrezata Schiaparelliju. Svetla lisa na posnetku bržkone ustreza 12-metrskemu padalu, medtem ko je večji krater z dimenzijami 15 x 40 metrov dokaz, da je šlo pri pristanku nekaj hudo narobe. Schiaparelli bi bil moral prosto padati zgolj zadnja dva metra po ugasnitvi potisnikov, a je padal bistveno dlje. Trenutno se zdi, da je padel z višine 2-4 kilometrov in na površje treščil s hitrostjo 300 kilometrov na uro. Cilj je zgrešil za 5,4 kilometra.

Več podatkov bo MRO posnel prihodnji teden, ko bo področje slikal še s kamero višje ločljivosti. Prav tako ESA še vedno analizira podatke, ki jih je poslal TGO, ki je za zdaj v stabilni orbiti ter deluje po načrtu in brez težav.