Samsungovi televizorji v testih lažejo

Matej Huš

16. jun 2022 ob 19:01:44

Samsung so ponovno zalotili pri manipuliranju in zavajanju uporabnikov, in sicer to pot pri televizorjih. Goljufanje ima pri tem južnokorejskem velikanu že dolgo brado, saj so na primer pred devetimi leti zavajali pri testih Galaxyja Note 3, pred kratkim pa na primer pri Galaxyju S22.

Za zdaj vemo, da televizorji S95B in QN95B zaznajo, kdaj jih ocenjujejo ocenjevalci in tedaj začasno preklopijo v boljši način delovanja. Testi se običajno izvajajo v oknih, ki zavzamejo deset odstotkov površine zaslona. Zato je Samsung sprogramiral televizorje tako, da tedaj začasno povečajo svetlost (s 1300 na 2300 nit). To obnašanje se pojavi izključno, kadar testni vzorec teče na 10 odstotkih zaslona, ne pa recimo na 9 odstotkih ali pri normalni uporabi - tedaj sveti s 1300 nit. Zdi se, da je Samsung računal na to, da večina uporabnikov po nakupu posebej ne nastavlja televizorja, zato ne bodo opazili, da iz njega ni možno iztisniti toliko kot v testih. A na internetu so prevaro razkrinkali. Poleg spremembe svetlosti televizor spremeni tudi barve in osvetlitev.

Samsung je v odzivu dejal, da si prizadevajo za zagotavljanje najboljše možne slike svojim strankam. Zato so obljubili programsko posodobitev, ki bo zagotavljala konstantno svetlost v širšem območju uporabe zaslona. Kaj točno to pomeni, bomo še videli.