Kaj se je Samsung naučil iz gorečih Galaxy Note7

Matej Huš

27. avg 2017 ob 14:02:29

Samsung je imel s telefoni Galaxy Note 7 obilico smole, saj so se njihove baterije vnele zaradi več razlogov. Ko so prve neustrezne baterije zamenjali, so se težave nadaljevale, ker so bile neustrezne tudi druge baterije drugega proizvajalca. Minuli teden je izšel njegov naslednik Galaxy Note 8, za katerega je Samsung moral poskrbeti, da se mu napaka nikakor ne ponovi. V povprečju je verjetnost, da nam bo litij-ionska baterijska celica eksplodirala, 1 proti 10 milijonom, a to velja le, če so baterije brez opaznih defektov in pomanjkljivosti. V Galaxy Note 7 pa je bila ta verjetnost zaradi napake 1 proti 10.000. Kako se je torej Samsung lotil zagotavljanja, da v Galaxy Note 8 res ne bi prišlo do podobnih nevšečnosti? Ta bi namreč zapečatila njegov ugled.

Postopek, s katerim se preverja kakovost baterij, so razširili in obogatili. Tako se sedaj vsaka baterija preveri z osmimi različnimi testi, poleg tega pa so pridobili certifikat neodvisnega Underwriters Laboratories. Ti niso obvezni, a se je Samsung odločil, da bodo naredili vse, da javnost prepričajo o varnosti svojih izdelkov. Običajno UL preverja baterije, to pot je Samsung certificiral kar cel telefon. Ta ima poleg baterije z nižjo kapaciteto (3300 mAh namesto 3500 mAh) tudi fizično več prostora za samo baterijo.

Razširjen nabor testov sedaj sestavlja osem preizkusov, izmed katerih nekatere izvedejo na vsaki bateriji, druge pa le na nekaj baterijah iz iste šarže. Vizualni pregled, rentgenski pregled, razstavljanje baterije na sestavne dele, spremljanje napetosti med proizvodnjo telefona in preverjanje trpežnosti ob prenapolitvi, prebodih in povišani temperaturi ostajajo standardni elementi preizkušanja. Pridružujejo pa se jim še preizkušanje baterij s cikli polnjenja in praznjenja, določitev skupne vsebnosti hlapnih organskih spojin na bateriji (TVOC za zaznavanje puščanja) ter simuliranje rabe telefona z visokimi obremenitvami. Če šarža baterij prestane vse te preizkuse, je odobrena.

To seveda ne pomeni, da se z baterijami ne more nič zgoditi. Litij-ionske baterije so pač energijsko bogata tehnologija, kjer na majhnem prostoru shranjujemo veliko energije v obliki gorljivih materialov. A baterije, ki se vgrajujejo v mobilne telefone, sodijo med najbolj razvit dizajn in imajo res zelo nizko možnost za vžig, če so pravilno izdelane. Spodrsljaji z neprimernimi baterijami in vpoklici pa so se dogajali že številnim proizvajalcem, ne le Samsungu, tudi slavni Nokii na primer.

In kaj se je zgodilo s telefoni Samsung Galaxy Note 7? Vrnjenih je bilo okrog 96 odstotkov naprav, kar pomeni da se jih še okrog 100.000 valja v predalih in žepih! Nekaj izmed njih se jih vrača kot obnovljeni telefoni.