Blackberryji se poslavljajo

Matej Huš

30. dec 2021 ob 20:54:29

Dasiravno trg pametnih telefonov premočno obvladujeta sistema Android in iOS, nekateri uporabniki še vedno zadovoljno tipkajo po svojih starih blackberryjih. To se bo prihodnji teden spremenilo, saj bo BlackBerry OS 4. januarja postal precej manj uporaben. BlackBerry je vnovič opozoril, da bodo prenehali podpirati BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry Services se ugašajo. To so najavili že septembra lani, 4. januar pa ostaja presečni datum.

To ne pomeni, da bodo naprave takoj za v koš. BlackBerry bo ugasnil strežnike, ki med drugim skrbijo za povezavo z aplikacijami (denimo BlackBerry Link, BlackBerry Desktop Manager in BlackBerry Blend) in dostavljajo posodobitve. Zato opozarjajo, da tudi klicanje in pošiljanje sporočil ne bosta več zanesljiva. V preteklosti so posamezniki že poizkušali nastaviti starejše telefone, denimo BlackBerry Bold 9900, da bi delovali brez BlackBerry Services. Uspehi so bolj klavrni, saj številne aplikacije in celo spletne strani ne delujejo.

BlackBerry je že leta 2015 prenehal izdajati telefone na lastnem operacijskem sistemu. Novejši modeli (BlackBerry Motion, BlackBerry DTEK 50, BlackBerry Priv, BlackBerry KeyOne, BlackBerry Key2 in BlackBerry Key2 LE) tečejo na Androidu in bodo normalno delovali še naprej. Kasneje pa je BlackBerry tako ali tako postal podjetje za programsko opremo, medtem ko so proizvodnjo telefon predali zunanjim izvajalcem.