Najhujša nesreča avtonomnega vozila doslej, krivec človek

Matej Huš

25. sep 2016 ob 11:26:04

Čeprav so Googlovi samovozeči avtomobili prepotovali že več milijonov kilometrov, so bili udeleženi v zanemarljivem številu prometnih nezgod, pa še za te niso bili skoraj nikoli krivi in nikdar niso povzročile hujše škode kot le obdrgnjenega laka. (Sem ne štejemo nesreč običajnih vozil, ki imajo možnost asistence pri vožnji.) Včeraj je bilo Googlovo avtonomno vozilo udeleženo v najhujši nesreči doslej, ki pa se je še vedno končala le s precej zvito pločevino. Nezgodo je v Mountain Viewu v Kaliforniji povzročil neprevidni voznik kombija, ki je prevozil rdečo luč in se zaletel v Google.

Nesreča je pravzaprav pomembna le zato, ker gre za največjo škodo, ki so jo samovozeči avtomobili utrpeli, sicer pa je v skladu z ostalimi tovrstnimi incidenti. Zanjo je v celoti odgovoren človeški faktor, saj je neprevidni voznik kombija prevozil rdečo luč in bočno trčil v Googlov lexus. Ta ima izmaličena desna vrata, polomljena stekla in sprožene varnostne mehove, poškodovanih pa ni bilo. Google je potrdil, da je lexus zapeljal v križišče, ko je že vsaj šest sekund svetila zelena luč, in izpostavil, da je še vedno za 94 odstotkov vseh nezgod kriv človeški faktor.

Googlovi avtomobili so brez voznika prevozili že 3,2 milijona kilometrov, poleg tega pa še dva milijona z voznikom. V voznem parku imajo 24 Lexusov RX450h in 34 posebnih prototipskih vozil, ki vozijo po Mountain Viewu, Kirklandu v zvezni državi Washington, Phoenixu in Austinu. Vsak teden prevozijo 30.000-40.000 kilometrov, ki jih opravijo večinoma v mestih, kjer je vožnja bistveno bolj kompleksna kot na avtocestah. Googlova vozila so vsak mesec udeležena v nekaj nezgodah, večinoma kadar jih vozijo ljudje, pri čemer so običajno krivi ostali udeleženci v prometu.