Sony predstavil dve novi inačici PlayStation 4

Matej Huš

8. sep 2016 ob 07:37:33

S PlayStation 4 Sony še ni rekel zadnje besede, saj so včeraj predstavili dva novi različici. Za minimaliste so pripravili PlayStation 4 Slim, ki bo na voljo od 15. septembra, medtem ko bo novi PlayStation 4 Pro na prodajnih policah šele od 10. novembra. To je ta isti model, ki se je predhodno valjal po internetu z interno oznako Neo.

V PlayStationu 4 Slim za 300 evrov dobimo popolnoma enake komponente kot v originalnem PlayStationu 4, le kompaktneje zapakirane so, zato tudi stanejo enako. Seveda enako poganja enake igre in na sploh ne dovoljuje povedati kaj bistveno novega, ker gre pač za model, ki bo nadomestil originalni PlayStation 4. Krmilnik DualShock 4 je dobil nekaj minimalnih estetskih popravkov, ventilatorji tečejo tiše in manj moteče, vse skupaj pa zavzame 25 odstotkov manj prostora in porabi tretjino manj električne energije.

Korak naprej pa predstavlja Sony Playstation 4 Pro, ki prinaša ločljivost 4K in se bo prodajal vzporedno s PlayStation 4 Slim. O konzoli Pro smo predhodno izvedeli že vse, le pri imenu so se špekulanti ušteli, saj se ne bo imenoval Neo. Za 400 evrov ponuja osemjedrni procesor s taktom 2,1 GHz, grafično kartico AMD Polaris z zmogljivostjo 4,2 teraflop, podporo WiFi 5 GHz in 1 TB velik disk (tudi pri Slimu obstaja poleg osnovne verzije s 500 GB tudi taka z 1 TB). Skupno naj bi bil Pro dvakrat hitrejši od Slim, kar je ravno dovolj, da zmore poganjati igre v ločljivosti 4K. Tudi če nimate televizorja, ki bi podpiral takšno ločljivost, bodo igre na Pro videti bolje tudi pri 1080p, ker podpira super-sampling in napredno glajenje robov.