Prihajajoči PlayStation 4 Neo bo podpiral 4K

Matej Huš

16. jul 2016 ob 19:07:19

Sony je minuli mesec potrdil, da razvijajo nadgrajeno inačico priljubljene konzole PlayStation 4, ki bo podpirala igranje z boljšo grafiko v ločljivosti 4K. Doslej je Sony konzol med razvojnim ciklom ni bistveno nadgrajeval, a huda konkurenca ga je prisilila v pripravo nekakšnega PlayStationa 4.5.

Uradno se bo imenoval PlayStation 4 Neo in bo na voljo vzporedno z originalnim PlayStationom 4, tako da si ne bosta konkurirala kot predhodnik in naslednik, temveč kot osnovna in zmogljivejša verzija istega izdelka. Ni še jasno, kdaj bo na voljo, nekateri podatki pa kažejo na oktober. Španski Amazon je pomotoma na spletni strani za 400 evrov ponujal PlayStation 4 Neo z dobavljivostjo 13. oktobra, a so stran vmes že zbrisali.

Tudi interni dokument, ki je ušel na splet, je konsistenten s temi predvidevanji. V njem namreč piše, da bodo morale biti vse igre, izdane od oktobra dalje, združljive tako z osnovnim PlayStation 4 kakor tudi z nadgrajeno verzijo. V dokumentu je zapisano, da bo imel PlayStation 4 Neo podobno strojno opremo kot prvotna verzija, a bolj navito. Osem procesorskih jeder bo teklo pri 2,1 GHz (in ne pri 1,6 GHz), grafični čipi bodo tekli pri 911 MHz (namesto 800 MHz), pa še več jih bo (36 računskih enot CU namesto 18), pomnilnika bo še vedno 8 GB, a bo hitrejši (218 GB/s proti 176 GB/s). To naj bi bilo dovolj za predvajanje v ločljivosti 4K, ni pa še jasno, ali bodo v tej ločljivosti tekle igre ali zgolj neinteraktivne vsebine (video).