Sony predstavil televizor z ločljivostjo 16K

Matej Huš

10. apr 2019 ob 21:16:47

Na sejmu na Japonskem je Sony pokazal nov televizor, ki ima ločljivost 16K. To pomeni, da ima 16-krat toliko točk kakor naprave z ločljivostjo 4K in kar 64-krat toliko od zaslona s 1080p. Televizor meri 19,2 x 5,4 metra, torej je bolj podoben ploskvi avtobusa kakor domačemu zaslonu. Zaradi velikosti je bil razstavljen v prvem in drugem nadstropju.

Sony je v preteklosti že pokazal zaslon z ločljivostjo 16K, ki pa je bil opazno sestavljen iz več manjših zaslonov z jasnimi mejami. Novi zaslon je sicer takisto modularno zgrajen iz več panelov, a ker nimajo robov (bezel), je učinek enotnega zaslona prepričljiv.

Tehnologija se imenuje Crystal LED, kar je komercialno ime za micro-LED. Zaslon tako ne zahteva osvetlitve ozadja, temveč deluje podobno kot OLED, kjer si vir svetlobe same svetleče diode. Trenutno je micro-LED predrag za uporabo v običajnih zaslonih za domačo ali pisarniško rabo, a v prihodnosti se ima to spremeniti. Sony že pripravlja modele s to tehnologijo, ki bodo zaradi nižje ločljivosti cenejši in namenjeni domači rabi.

Glavni problem pa ostaja. Vsebine v 16K ni. Že televizorji z ločljivostjo 4K morajo uporabljati tehniko za interpolacijo točk (upsampling), s katero iz 1080p pridelajo 4K. Sony je to pot pripravil lasten videoposnetek, ki je na enak način iz 8K naredil 16K.