PlayStation praznuje 20 let

Primož Resman

3. dec 2014 ob 21:38:10

Pred 20 leti, 3. decembra 1994, je Sony kot začetnik v svetu domačih zabavnih konzol na Japonskem predstavil originalni PlayStation. Leta 1995 je potem izid sledil še v ZDA in drugod po svetu, kar je predstavljalo začetek propada velikih (od igralcev v prejšnjih generacijah na tem področju brca le še Nintendo) in vzpon novih igralcev, poleg Sonyja se je v tej industriji z Xboxom povzpel še Microsoft. V znak 20. obletnice je Sony pripravil 12.300 konzol PlayStation 4 posebne izdaje, obarvane v enako svetlo sivo barvo, kot originalni PlayStation, skupaj z izvornim logotipom PlayStation.

V barve omejene izdaje ni odeta le konzola, temveč še en igralni plošček DualShock 4, kamera PlayStation Eye in stojalo, ki PlayStation 4 drži v pokončnem položaju. Na konzoli je mogoče videti tudi značko, ki pove, da gre za posebno izdajo ter za katero konzolo iz serije 12.300 gre. Cena posebne izdaje konzole, ki pride opremljena s 500 GB trdim diskom, bo v Evropi znašala 499 € in bo v prednaročilih na voljo od 6. decembra. Skupaj s posebno izdajo konzole je Sony za vse uporabnike PlayStation 4 pripravil še brezplačno temo vmesnika v prav tako retro izgledu prve generacije, ki je že na voljo za prenos.

Na The Verge so pripravili tudi pregled vse štirih generacij konzol PlayStation, skupaj z njihovimi posebnimi izdajami, PSOne z zaslonom LCD, PS2 Slim, in celotno družino PlayStation Portable.