IBM Watson izdelal napovednik za film

Matej Huš

2. sep 2016 ob 21:02:54

Niso več daleč časi, ko bo umetna inteligenca sposobna ustvarjati umetnost, na kateri ne bo nič umetnega. Junija smo si lahko ogledali kratek film Sunspring, za katerega je scenarij v celoti napisala umetna inteligenca. Kakšen presežek ta film sicer ni, a po drugi strani tudi ni popolna katastrofa. Na filmskem festivalu bi ga zlahka podtaknili kot eksperimentalni film novodobnega režiserja.

Korak naprej, ki se morda na prvi pogled zdi kakor korak nazaj, je priprava napovednika (trailer) za film. Napovedniki so namreč zelo zahteven kos produkcije, saj vzame veliki skupini ljudi tudi več kot mesec dni za pripravo. Umetna inteligenca na strojnem učenju pa je izvrstno opremljena za analizo podatkov in pripravo izvlečkov, kamor z ustreznimi preferencami sodi tudi priprava filmskih napovednikov. Zato je 20th Century Fox za napovednik za prihajajoči znanstvenofantastični film Morgan uporabil IBM Watsona. Film prikladno govori o skupini znanstvenikov, ki je ustvarila humanoidno umetno inteligenco, ki uide izpod nadzora.

Postopek je bil tak, kot smo ga za strojno učenje navajeni. IBM Watson si je pogledal 100 napovednikov za grozljivke, pri tem pa še celotne posnetke filmov. Tako se je lahko naučil oziroma natreniral nevronsko mrežo, kako razpoznati prizore, ki jih je vredno vključiti v napovednik. Na koncu si je pogledal še 90 minut filma Morgan in izpljunil napovednik. Ekipa ga je le minimalno obdelala, in sicer so odstranili en res neprimeren prizor, določili vrstni red in malo popravili celoten izdelek, sicer pa je v glavnem Watsonovo delo. Glavni dosežek - enomesečni proces so skrajšali na nekaj ur.