Moderatorji na strani Stack Overflow stavkajo zaradi umetne inteligence

Matej Huš

8. jun 2023 ob 08:01:31

Moderatorji, ki prostovoljno urejajo vsebine na spletni strani Stack Overflow, so začeli splošno stavko. V izjavi za javnost so povzeli razloge, potem ko je bilo njihovo odprto pismo preslišano. Moti jih odnos do umetne inteligence oziroma njenih izdelkov, ki se pojavljajo na strani.

Problematična je nova politika moderiranja vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca. Ta določa, da se take vsebine odstranijo le v izjemnih primerih, ko je možno z veliko verjetnostjo dokazati, kdo je avtor vsebine. V drugih primerih pa naj bi moderatorji takšne vsebine pustili pri miru, s čimer se ti globoko ne strinjajo. Prav tako ne smejo več uporabljati orodij za ocenjevanje, ali je kodo napisala umetna inteligenca. Trdijo, da bo to vodilo v razrast nekakovostnih, mestoma celo napačnih vsebin. Zato so v ponedeljek začeli stavkati.

Iz podjetja, ki upravlja stran, so sporočili, da stavka le manjši del moderatorjev. Vztrajajo, da je nova politika pravilna, se bo pa v prihodnosti še obrusila. A v resnici umetna inteligenca spreminja Stack Overflow na drugačen način - postaja irelevanten. Promet je v samo enem mesecu upadel za 14 odstotkov, kar pripisujejo umetni inteligenci, ki jo ljudje raje sprašujejo, kot da bi iskali po Stack Overflowu. Trend padanja obiska se nadaljuje.