SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Matej Huš

31. avg 2016 ob 08:23:00

SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski geostacionarni satelit SES-10, ki ga bodo uporabljali za zagotavljanje podatkovnih povezav v Latinski Ameriki in na Karibih. V SES-u so povedali, da so si sami zaželeli, da bi bili prvi naročnik, ki bo dobil rabljeno raketo, saj verjamejo, da je to prihodnost.

Glavni razlog za ponovno uporabo raket so seveda stroški, ki so za tako izstrelitev nižji. SpaceX za utirjenje geostacionarnega satelita zaračuna 62 milijonov dolarjev, ni pa še jasno, za koliko bo nižja cena zaradi uporabe obnovljene rakete. Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi bila nižja za okrog 30 odstotkov.

SpaceX ni prvo podjetje, ki mu je uspelo raketo vrniti in obnoviti, saj enako počne tudi Blue Origin s svojim New Shepardom. Bistvena razlika pa je, da SpaceX s svojimi raketami leti v orbite, medtem ko je New Shepard suborbitalen, kar pomeni, da se dvigne bistveno manj (do okrog 100 kilometrov). Zato seveda potrebuje bistveno manj energije in s tem goriva, kar celotno vrnitev in obnovitev raket precej poenostavi. Tudi NASA se je v preteklosti že igrala z raketami za večkratno uporabo, a je bil celoten postopek bistveno predrag, da bi bil smotrn.