Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Matej Huš

28. dec 2021 ob 22:54:25

Kitajska se je uradno pritožila pri Združenih narodih, da se je morala njena vesoljska postaja dvakrat umikati satelitov SpaceX, sicer bi trčili. Kakšne posebne moči v tem primeru ZN sicer nimajo, a Kitajska vseeno zahteva, da opomnijo države podpisnice sporazuma o vesolju, naj se ga tudi držijo.

Kitajci trdijo, da sta bila incidenta dva. Prvi se je zgodil 1. julija letos, ko je satelit Starlink-1095 na višini 382 kilometrov letel tako blizu kitajske vesoljske postaje, da je ta morala izvesti manever za umik. Drugi incident sega v 21. oktober 2021, ko je satelit Starlink-2305 povzročil enako situacijo. Ker je satelit spreminjal orbite, je bilo še teže načrtovati in izvesti umik. Oktobra so bili na vesoljski postaji tudi trije kitajski astronavti.

SpaceX kani v vesolje poslati 12.000 satelitov, ki bodo v nizkih orbitah dostavljali internet svetu. Trenutno je v orbiti skoraj 2000 njihovih satelitov, kar je približno toliko kot vseh ostalih satelitov skupaj. Visoko število predmetov v orbitah predstavlja čedalje večjo nevarnost za trke, na kar so SpaceX že opozarjali neodvisni organi, ki sledijo vesoljskim smetem in aktivnim objektom.

Manevri vesoljski postaj, s katerimi se te umikajo zablodelim smetem, niso redkost. Tudi Mednarodna vesoljska postaja (ISS) se mora večkrat letno umakniti ali pa - kadar to ni možno - se morajo astronavti zateči v kapsulo za vrnitev, ki bi jo uporabili, če bi se zgodilo najhuje.