SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Dare Hriberšek

23. okt 2019 ob 18:45:01

Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele prejemati prve omrežne paketke, bo SpaceX moral opraviti še najmanj 6-8 izstrelitev (najverjetneje pa okoli 20) s po 60 sateliti. SpaceX ima za zdaj dovoljenje za izstrelitev približno 12.000 satelitov, prejšnji teden pa so na mednarodnega regulatorja, International Telecommunication Union (ITU), naslovili prošnjo za še nadaljnjih 30.000. Tolikšna množica na nek način jemlje sapo, zlasti če vemo, da jih trenutno okoli zemlje kroži približno 5000, od tega 1900 delujočih, v vsem času od 4. oktobra 1957, ko je Sovjetska zveza splovila Sputnik 1, pa je človeštvo doslej tja gor skupaj poslalo vsega 8.900 satelitov.

Poleg satelitov, pa inženirje SpaceXa čaka še dokončanje uporabniškega terminala, torej sprejemnika, preko katerega bodo uporabniki sprejemali podatkovni signal. Kot je novinarjem še povedala Shotwellova, bodo v nekaterih državah pogodbe sklepali neposredno z uporabniki, spet drugod pa prek lokalnih telekomunikacijskih operaterjev. Cena takega spletnega priključka za zdaj še ni znana.