Volkswagen bo goljufanje v ZDA stalo 10 milijard dolarjev

Matej Huš

24. jun 2016 ob 02:20:08

Volkswagen bo v ZDA za odpravo posledic goljufanja pri emisijah svojih dizelskih vozil plačal okrog deset milijard dolarjev, pravijo viri blizu podjetja. Uradno bo besedilo poravnave znano v torek, že sedaj pa so jasni njeni okviri. Volkswagen bo odkupil ali popravil sporne avtomobile, hkrati pa bo lastnikom izplačal še odškodnino. Precej sredstev bo šlo tudi za odpravo posledic v okolju (državnim službam in novim programov), nekaj pa bodo stali še sodni stroški. Neuradno naj bi šlo za 10,2 milijarde dolarjev, kar je največji znesek za odpravo napake v zgodovini avtomobilske industrije.

Škandal, ki je izbruhnil lanskega septembra, ko je postalo jasno, da je Volkswagen več let v svoja dizelska vozila vgrajeval opremo za goljufanje pri meritvah emisij dušikovih oksidov, je v ZDA bistveno resnejši kakor v Evropi, ker so čez Lužo okoljski standardi na tem področju strožji. Medtem ko bo v EU zadoščala programska odprava napake ter vgradnja posebne mrežice pri izpustu, v ZDA ne bo šlo tako enostavno.

Problematičnega je slabega pol milijon vozil v ZDA, ki jih bodo imeli lastniki možnost prodati Volkswagnu po ceni, ki ustreza vrednosti pred izbruhom škandala, ali zahtevati popravilo. Volkswagen in Agencija za varstvo okolja (EPA) se še nista dogovorila, kakšne spremembe bo moral Volkswagen v okviru popravila izvesti. Bržčas bo šlo za nov katalizator ali sistem za vbrizg AdBlue (uree). Poleg tega bo vsem lastnikom pripadalo od 1000-7000 dolarjev odškodnine, v povprečju 5000 dolarjev.

Poravnava ne vključuje 3-literskih dizelskih motorjev, ki so uporabljali drugo programsko opremo za goljufanje, in jih bodo reševali ločeno. Prav tako je mogoče, da bo Volkswagen doletela še kakšna dodatna globa, saj ga toži pravosodno ministrstvo v imenu EPA, globe pa bi lahko izrekla še California Air Resources Board in Zvezna komisija za trgovino.

Spomnimo pa še na avstrijsko sodbo v tožbi lastnika Volkswagnovega avtomobila zoper koncern. Na prvi stopnji je sodišče odločilo, da lahko voznik vrne vozilo proizvajalcu, ta pa mu izplača polno nakupno ceno, zmanjšano za obrabnino. Dokazal je namreč, da vozila (Touran iz leta 2014) ne bi bil kupil, če bi videl za prevaro z emisijami. Za 31.750 evrov vredno vozilo bo dobil 25.000 evrov.