Solar Impulse obkrožil Zemljo

Matej Huš

26. jul 2016 ob 22:38:49

Z enoletno zamudo se je končal projekt Solar Impulse, v katerem sta Andre Borschberg in Bertrand Piccard v enosedu na sončno energijo v 17 etapah obkrožila svet. Podvig je vključeval 558 ur letanja, ko je letalo Solar Impulse 2 premagalo skupno 41.952 kilometrov. Projekt je trajal poldrugo leto oziroma 505 dni, ker je moralo letalo lani junija na Havajih prisilno prezimiti zaradi okvare baterijskega paketa. V temni polovici leta je na severni poluti premalo svetlobe, da bi projekt lahko uspel, zato je naslednja etapa sledila šele aprila letos.

Sedaj je Solar Impulse 2 pristal v Abu Dabiju, kjer je lani svojo pot tudi začel. Zadnjo etapo iz Kaira v Abu Dabi je imel čast pilotirati Bertrand Piccard. Med projektom sta pilota postavila 19 različnih rekordov, med katerimi je najbolj znan najdaljši let kateregakoli enoseda brez dolivanja goriva in najdaljši let letala na sončni pogon s posadko. Če upoštevamo, da je pilotska kabina v velikosti telefonske govorilnice in precej neudobna, je to še toliko večji dosežek. Solar Impulse 2 ima razpon kril 72 metrov in tehta 2,3 tone, tako da lahko doseže največjo hitrost 70 kilometrov na uro glede na okolico. V praksi je letel s hitrostmi 50-100 kilometrov na uro glede na tla.

Piccard in Borschberg sta ob zaključku projekta dejala, da je prihodnost čista in predvsem da je prihodnost tukaj. Sončna energija je resda čista, a do praktične uporabnosti ji še malo manjka. Prav tako ni res, da je Solar Impulse 2 obkrožil Zemljo izključno s sončno energijo, ki jo je zbral med letom. Letalo je vsakokrat poletelo s polnimi baterijami, ki jih je med letom ponoči trošilo, podnevi pa polnilo, pristalo pa seveda s precej bolj praznimi. Etapna vožnja okrog Zemlje, kjer vsakokrat začnemo s polnim rezervoarjem in kjer lahko potujemo le poleti, ko je dovolj Sonca, je dosežek, a treba ga je razumeti v primernem kontekstu.