Solar Impulse prečkal Atlantik

Matej Huš

24. jun 2016 ob 02:20:30

Projekt Solar Impulse, v okviru katerega želita Andre Borschberg in Bertrand Piccard v letalu na sončno energijo obkrožiti svet, se počasi približuje koncu. Letalo Solar Impulse 2 je preletelo Atlantik in pristalo v Sevilli, s čimer se je že zelo približalo končnemu cilju, ki je v Abu Dabiju.

Enosed Solar Impulse, v katerem se Borschberg in Piccard izmenjujeta, se je na pot podal marca lani. V več etapah želi obkrožiti svet, kar pa v letu 2015 zaradi tehničnih težav ni uspelo. Ker na severni polobli, po kateri leti, pozimi ni dovolj sončne svetlobe za ta podvig, je Solar Impulse lani ostal prizemljen na Havajih, saj so težave z baterijami povzročile preveč zamude. Letos aprila pa je šlo naprej.

Najprej je letalo prečkalo Pacifik, potem je preletelo ZDA, sedaj pa je iz New York priletelo v Sevillo. Za 6765 kilometrov dolgo pot je potrebovalo 71 ur, kar sicer ni noben rekord, je pa še vedno zelo dolga doba. Letalo z razponom kril 72 metrov in 270 kvadratnimi metri sončnih celic leti s hitrostjo 90 kilometrov na uro, kadar sije sonce, ponoči pa na akumulatorski pogon vsega 60 kilometrov na uro. Poganjajo ga štirje 14-kW motorji, ima pa še štiri 41-kWh litij-ionske baterije. Ti se podnevi ne napolnijo do konca, zato mora letalo vzleteti s polnimi baterijami, potem pa lahko prejadra kakšnih šest dni in noči, preden je prisiljeno pristati.

Ko bo vreme ustrezno, se bo Solar Impulse 2 odpravil še na zadnjo etapo do Abu Dabija. Kot kaže, bo 35.000 kilometrov dolgo pot dokončal v 21 etapah in 15 mesecih, resda z zelo dolgim premorom vmes.