Windows 10 Anniversary Update nared

Matej Huš

25. jul 2016 ob 22:02:47

Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico, niso več nobena skrivnost. Windows Hello, ki omogoča prijavo s prepoznavanjem obraza (seveda potrebujete ustrezno kamero), je dovolj dober, da ga bodo dobile tudi nekatere druge aplikacije. Doslej se je bilo na ta način mogoče prijaviti zgolj v Windows, sedaj pa tudi v na primer Dropbox ali iHeartRadio, v prihodnosti pa še kam. Integracija z brskalnikom Edge pa pomeni, da se lahko tako prijavljamo tudi v spletu.

Majhna, a dobrodošla sprememba, je samodejno nastavljanje časovnega pasu. Računalnik namreč v vsakem trenutku zelo dobro ve, kje na svetu se nahaja, takoj ko ga priključimo v internet. Iz neznanih razlogov se doslej ta informacija ni uporabljala za samodejno nastavljanje časovnega pasu, kar je bilo nepraktično zlasti pri potovanju. Odslej bo Windows 10 to končno počel sam, če mu boste najprej to seveda dovolili - funkcijo je treba vključiti ročno.

Asistentka Cortana ni nova, je bila pa v prvi verziji Windows 10 zgolj pogojno uporabna. Odslej se zna sporazumevati z združljivimi aplikacijami na iOS ali Androidu in na primer navodila za pot prikazati neposredno na telefonu. Klice in sporočila lahko prejemamo neposredno na računalnik, če uporabljamo Android, medtem ko je iOS preveč zaprt, da bi to deloval. Cortana odslej deluje na zaklenjenem zaslonu, kar bo olajšalo pogovor z njo, četudi je na primer prenosnik neaktiven oziroma niste prijavljeni.

Brskalnik Edge končno dobiva razširitve, ki smo jih doslej pogrešali in so bile eden glavnih razlogov, da so številni vztrajali na Chromu ali Firefoxu. Vse najbolj popularne razširitve (AdBlock, LastPass, EverNote itd.) so že na voljo za Edge, številne pa še pridejo. Druga novost v Edgeu je možnost prikaza potisnih obvestil v Windows 10 Action Centru. Edge je tudi varčnejši z baterijo, trdi Microsoft.

Windows Ink je naslednji zelo pomemben del Windows 10 Anniversary Edition. Podpora za pisalo (stylus) je končno na ustreznem nivoju. Doslej je namreč uporaba pisala odprla privzeto aplikacijo (npr. OneNote), sedaj pa odpre celoten nabor možnosti, kjer lahko pišemo lepljive listke (če napišemo sestanek ob 12h, se bo v aplikaciji za koledar ta tudi pojavil, ker ga Cortana razume!), čečkamo ali pokličemo katerokoli aplikacijo, ki razume pisalo.

In na koncu je tu seveda premikanje meja, ki jih je v novi verziji kar nekaj. Ko je Microsoft napovedal bash, smo vsi čukasto pogledali, sedaj pa je bash postal realnost. V Windows 10 je celoten Linuxov podsistem vključno z delujočim bashem. Privzeto ni vključen, a razvijalci so ga bodo bržkone hitro vklopili, saj bodo s tem pridobili vsa standardna orodja iz Linuxa. Druga meja je med Windows in Xbox, ki jo je Microsoft prav tako prestopil. Xbox One tako ali tako teče z Windows 10, zato ni presenetljivo, da bodo v naslednjih nadgradnjah na konzolo prikapljale Cortana in druge skupne aplikacije. Netflix je že en tak primer.