Windows 10 bo laže bral Linuxove datoteke

Matej Huš

9. apr 2020 ob 22:08:46

V novo preizkusno verzijo Windows 10 (build 19603) je Microsoft dodal novost, ki še dodatno poenostavlja interakcijo z Linuxom. Raziskovalec (File Explorer) ima integrirano podporo za WSL (Windows Subsystem for Linux). V praksi to pomeni, da se bo v levem oknu, torej v drevesni strukturi, pojavila ikona najbolj znanega pingvina in napis Linux. Tam bodo prikazane vse uporabnikove Linuxove distribucije in datoteke, ki so shranjene v teh datotečnih sistemih.

Priznati je treba, da Windows 10 dostop do datotek Linuxa podpira že od verzije 1903. Doslej je bilo treba particije vpeti (mount). S spremembo Microsoft sledi poti večje integracije Windows in Linux. Začelo se je s podsistemom za Linux, v končni fazi pa obljubljajo vključitev celotnega jedra. Windows podpira tudi lupino bash in celo OpenSSH. V Windows Store najdemo Ubuntu, SUSE Linux in Fedoro.

Nekaj drugih novosti v novi verziji Windows so še: izboljšano čiščenje datotek, Microsoft News Bar, podpora formatu datotek Canon CR3 in vrsta odpravljenih hroščev in drugih malenkosti.

Novo verzijo Windows 10 20H2 pričakujemo letos, a ne bo prinesla večjih sprememb. Šlo bo bolj za kumulativni popravek, podobno kot je bil Windows 1909 10 kopica popravkov za Windows 10 1903. Resnejše novosti pričakujemo prihodnje leto.