Ustanovitelj KickassTorrents pridržan

Matej Huš

22. jul 2016 ob 08:03:11

Na Poljskem so aretirali 30-letnega ukrajinskega državljana Artema Vaulina, ki ga sumijo ustanovitve in upravljanja priljubljene spletne strani za prenos torrentov KickassTorrents (KAT). Zaradi pranja denarja in pomoči pri množični kršitvi avtorskih pravic ga preganjajo ZDA, ki že zahtevajo njegovo izročitev. Trdijo, da je Vaulin s svojim početje povzročil za več kot milijardo dolarjev škode. Istočasno so zasegli tudi domene, ki jih je spletna stran uporabljala, in blokirali nekaj s stranjo povezanih bančnih računov.

Posebej zanimivo je, kako so odkrili Vaulinovo identiteto. Izdali so ga stari grehi oziroma nespametnosti, saj je leta 2009 ob ustanovitvi strani le-to registriral s pravimi podatki, ki jih je pozneje sicer umaknil, a so ostali v zgodovinski verziji zapisa WHOIS. Pred leti je bil na spletni strani KAT celo seznam skrbnikov in upravljavcev, kjer je bil pod psevdonimom tirm naveden lastnik. V preiskavi sta morala podatke izročiti tudi Apple in Facebook. Iz njunih dnevniških datotek so ugotovili, da je isti posameznik (isti IP) za transakcije uporabljal račun iTunes z elektronskim naslovom tirm@me.com in moderiral uradno spletno stran KAT na Facebooku. Apple je predal tudi vsebino elektronskega predala, tožilstvo pa je pridobilo tudi sodno odredbo v Kanadi, kjer je moral ponudnik gostovanja izročiti podatke o KAT.

Zgodba se je počasi sestavljala in na koncu so agentje pod krinko stopili v stik s KAT, češ da želijo tam oglaševati neko ameriško visoko šolo. Tako so dobili informacijo, kateri bančni računi so povezani s KAT, da so jih lahko nadzorovali. Tako se je zanka počasi zategnila, čeprav nekateri v njej vidijo kopico lukenj.

KAT je medtem spet dostopen na nekaterih novih domenah, prav tako je na primer isoHunt postavil kopijo strani.