Android 4.4 prinaša manjše, a pomembne novosti

Primož Resman

2. nov 2013 ob 22:15:11

Čeprav so pri Googlu Android 4.4 označili z novim kodnim imenom, KitKat, kar običajno pomeni večje spremembe, temu na prvi pogled ni tako. To se sicer ni zgodilo prvič, saj tudi Gingerbread v primerjavi s FroYo ni prinašal večjih sprememb, a so bile te v obeh primerih vseeno pomembne.

Spremembe v izgledu so na prvi pogled komaj opazne, saj je KitKat še vedno na moč podoben Jelly Bean. Ostro oko vseeno opazi razlike, pisava je npr. nekoliko spremenjena, ikone aplikacij so večje ter prav tako nekoliko drugačne. Novost je, da je ozadje navigacijskih gumbov na napravah Nexus prosojno, prav tako tudi statusna vrstica na vrhu. Pod obema se bo po novem lahko prikazovala vsebina, na domačem zaslonu ozadje, Google Now bo na celem zaslonu prikazoval kartice, itd. Po novem bo s svežim API-jem razvijalec aplikacije lahko vključil celozaslonski način, ki bo skril tako statusno kot navigacijski vrstico (tega so bile v Jelly Bean že sposobne video vsebine, zdaj se funkcionalnost razširja).

Končno bo stari Android brskalnik v vseh primerih nadomestil pogon Chromium. Čeprav je na Nexus 7 že od 4.1 naprej privzeti brskalnik Chrome, je v posebnih primerih, npr. pri prijavi v storitev tretjega podjetja z uporabo Facebookovega računa, vsebine HTML (vnos uporabniškega imena in gesla za Facebook) še na Android 4.3 te prikazoval pogon starega brskalnika. Izboljšan je Google Now, ki bo poleg informacij po spletu brskal tudi po telefonu. Ob splavitvi bo podpora omejena, ob iskanju receptov se bodo lahko npr. pokazali zadetki iz temu namenjenih aplikacij, ob iskanju restavracije pa aplikacija, ki omogoča rezervirati mizo. Tudi ta funkcija ima nov API, torej lahko v prihodnosti pričakujemo bistveno širši nabor podprtih aplikacij (primer bi bil iskanje lokalne kavarne prek Google Now, med zadetki pa bi bil vnos v aplikaciji Odpiralni Časi).

Podobno nadgrajen je končno tudi vmesnik za klicanje. Zdaj bo lažje iskati stike po imenih, le-ti bodo samodejno razporejeni glede na pogostost klicev, ki jih opravite z njimi, zanimiva novost pa je še, da bo v primeru neznane številke telefon v ozadju hitro pobrskal po Google Maps, kateremu podjetju pripada številka. Če bo našel primeren zadetek, bo to seveda izpisal ob številki.

Spremembe opazimo še na področju navigiranja, saj se namenski zavihek z widgeti poslavlja iz predala z aplikacijami. Na domačem zaslonu bo mogoče s potegom z levega roba v desno dostopati do Google Now (poteg navzgor z gumba domov je še vedno podprt). Nadvse podobno je bilo dostopanje do Spotlight, iskanju po napravi na iOS vse do iOS 6, medtem ko so v iOS 7 to spremenili. Pomembno je omeniti še, da namenske aplikacije za SMS ni več, saj je bila ta morda nekoliko po vzoru Appla združena s Hangouts. Izbiranje med SMS in sporočilom, poslanih prek Googlovih strežnikov bo še vedno mogoče, obenem pa bo enostavno opraviti še glasovni klic kar iz aplikacije Hangouts.

Najpomembnejši je verjetno podatek, da bo Android 4.4 KitKat bistveno bolje deloval na mobilnih telefonih, ki imajo le 512 MB pomnilnika, medtem ko je Jelly Bean zahteval čez palec tričetrt do en gigabajt pomnilnika za gladko delovanje. Samo Chrome recimo v KitKat porabi ob enakih pogojih 16 % manj pomnilnika, kot v Jelly Bean. Pri Googlu pravijo, da začenši s KitKat ciljajo na naslednjo milijardo uporabnikov ter da seveda želijo, da bi vsi uporabljali najnovejšo različico operacijskega sistema.

Več novosti, skupaj s podrobnejšimi ogledi Androida 4.4, bomo nedvomno videli v prihajajočih dneh.