Prihaja nova Microsoftova Lumia?

Primož Resman

1. dec 2014 ob 10:58:06

Pri Microsoftu so se znamko Nokia odločili ukiniti s cenovno dostopnim modelom mobilnega telefona, Microsoft Lumia 535. Takrat so se pojavljala vprašanja, zakaj to niso naredili z zmogljivejšim modelom, kjer je idealna kandidatka za zamenjavo lanskega oktobra predstavljena Lumia 1520. Gre za 6-palčni phablet, vedno bolj popularen križanec med telefonom in tablico, ki je obenem opremljena še z 20 Mpix kamero Purewiev. A glede na pobegle slike so se pri Microsoftu očitno odločili pobrskati še nekoliko globlje v koš svojih izdelkov, saj je na slikah mogoče videti ogromno področje fotoaparata. To seveda v spomin prikliče Lumio 1020, opremljeno s senzorjem s kar 41 milijoni točk, predstavljeno lanskega julija.

Poleg oblike fotoaparata se v javnost prezgodaj pobegli mobilnik z Lumio 1020 sklada v drugih detajlih, očitno gre za 5-palčnika, kjer ima zaslon ločljivost 1920 x 1080 pik, prihajajoč telefon pa je zaenkrat označen kot Nokia RM-1052. Na The Verge imajo sicer še nekaj teorij, kaj bi v aluminij oblečen telefon lahko predstavljal (npr. sodelovanje z oblikovalskim studiem McLarna), a ideja, da gre za naslednjo generacijo Lumie 1020, ni nelogična.

Omenimo še, da gre Microsoftu nadgrajevanje svojih mobilnih telefonov odlično od rok. Windows Phone 8.1 je namreč nameščen že na prek 50 % telefonov z Microsoftovim operacijskim sistemom. Najnovejša izdaja Microsoftovega mobilnega operacijskega sistema je uradno na voljo od 3. avgusta letos, torej približno 4 mesece. Apple je pri nadgrajevanju svojih mobilnikov seveda neprimerno hitrejši, a pogled proti Googlu pokaže, da je v začetku novembra skoraj točnih 50 % vseh mobilnikov z Androidom predstavljajo različice Jelly Bean, torej 4.1, 4.2 in 4.2. Takrat najnovejši Kit Kat je bil nameščen na vsega 30 % napravah, čeprav je bil predstavljen pred več kot letom dni.

Razlogi za Microsoftovo hitrejše nadgrajevanje so logični, ko pogledamo razpored po proizvajalcih. Skoraj 95 % teh je namreč Nokiinih (Microsoftovih), kar razloži Microsoftov prevzem Nokie. Če bi se Finci odločili zamenjati platformo, bi Microsoft ostal praktično na suhem. Preostanek zaključijo HTC z dobrimi tremi odstotnimi točkami, Samsung z 1,14 odstotne točke, Huawei z 0,62 odstotne točke ter preostali proizvajalci z 0,12 odstotne točke.