Microsoft mora plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi samodejne namestitve Windows 10

Matej Huš

28. jun 2016 ob 14:54:04

Lastnica turistične agencije v Kaliforniji Teri Goldstein je dobila tožbo zoper Microsoft, po kateri ji mora podjetje plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi neuspele samodejne namestitve Windows 10, ki je izjemno upočasnila njen računalnik. Microsoft je bil v preteklosti že precej na tapeti zaradi agresivnega oglaševanja Windows 10 in različnih poizkusov uporabnike ukaniti v njegovo namestitev, to pa je prvi sodni epilog tega početja.

Teri Goldstein trdi, da ni niti vedela za Windows 10 in da ni nikoli odobrila namestitve sistema na svoj računalnik. Samodejna posodobitev se je vseeno sprožila, a ni uspela, rezultat pa je bil pohabljen računalnik, ki je deloval izjemno počasi in se večkrat zrušil. Stopila je v stik z Microsoftovo podporo za uporabnike, a ji tam težave niso znali rešiti, zato je ubrala sodno pot.

Ob tem velja poudariti, da se tožba nanaša na zgodnje dni dobavljivosti Windows 10, ko Microsoft uporabnikom še ni agresivno ponujal nadgradnje, zato ni čisto jasno, kako se je omenjeni incident sploh zgodil. Kakorkoli, Microsoft zanika kakršnokoli krivdo, a so se odločili, da se ne bodo pritožili, da ne bi pravni stroški narasli. Tako bo Goldsteinova prejela 10.000 dolarjev odškodnine. To je prvi primer, ko je Microsoft moral plačati odškodnino zaradi samodejne namestitve Windows 10, kar glede na številne pritožbe uporabnikov zaradi identičnega početja odpira Pandorino skrinjico podobnih zahtevkov v prihodnosti.

Spomnimo, da bo brezplačna nadgradnja na Windows 10 mogoča do 29. julija. Do danes je Windows 10 nameščen na okrog 300 milijonov računalnikov in predstavlja drugi najbolj popularen operacijski sistem, takoj za Windows 7.