Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Matej Huš

25. jun 2016 ob 08:25:53

Čeprav je robotska divizija Boston Dynamics na poti iz Googla k Toyoti, se razvoj robotov nadaljuje s polno paro. Te dni so predstavili novo različico robotskega psa Pikija z imenom SpotMini, ki je manj strašljiv od predhodnikov in tudi uporabnejši.

Starejši izdelki so bili namreč zelo glasni, zato jih na primer vojska sploh ni mogla uporabljati, ker bi takoj izdali položaj enote. Hidravlika je glasna, zato je SpotMini manjši in v celoti električen. Tehta 25 kilogramov, dodatnih pet kilogramov pa še roka, ki jo namestimo na njegovo glavo in spominja na rilec. Robot ima avtonomijo približno poldrugo uro, potem pa bo baterijo treba ponovno napolniti. Predhodnik Spot je tehtal gigantskih 73 kilogramov.

SpotMini se premika kot pes, hkrati pa je dovolj učljiv, da zmore početi še marsikaj drugega. Boston Dynamics je pokazal posnetke, kako zlaga umazano posodo v pomivalni stroj, prinese pijačo lastniku, hodi po stopnicah, se pobere po padcu na bananinem olupku itd. Tudi ko se trup robota premika, je roka oziroma rilec lahko povsem pri miru, kar je uporabno za rokovanje z občutljivimi predmeti. Za premikanje po stanovanju brez povzročanja nevšečnosti skrbi kopica senzorjev, med njimi kamere za zaznavanje globine in žiroskopi. Stvari, ki jih ne more početi sam, mu lahko pomaga opraviti tudi človek.