Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Matej Huš

3. jan 2016 ob 12:57:50

Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov, natečajev in tekmovanj, ki imajo z vojsko tudi skoraj nič povezave). A robotski štirinožci so v vojski vzbujali veliko upanja, saj bi jih lahko uporabili za prenos tovora skozi težko prehodna območja.

Projekt je bil vreden 42 milijonov dolarjev, delujoči prototipi pa so našli svoje mesto tudi na številnih vojaških vajah. Na vajah RIMPAC predlani souporabljali LS3 in Pikija. Svoje naloge sta opravila dobro, a so ju vseeno upokojili in dela v vojski ne bosta nadaljevala. Razlog je preprost: preglasna sta.

Robota sta bila namreč tako glasna, da bi izdala položaj vojske sovražnikom, zato v resničnem boju nista uporabna. Tiskovni predstavnik laboratorija za vojskovanje pri ameriških marincih Kyle Olson pojasnjuje, da je to bistvena pomanjkljivost. Ob tem dodaja, da v resnici uporaba ni bila nikoli končni cilj, temveč so želeli zgolj pokazati, da je mogoče razviti štirinožnega robota, ki lahko enakovredno sodeluje v vojaških operacijah. Ustanovitelj Boston Dynamicsa Marc Raibert je dodal, da zaradi tega rezultata ne vidijo kot neuspeh, saj so se ogromno naučili in dosegli velik napredek. Pred LS3 je bil BigDog, ki je bil 50-krat glasnejši. Piki je od LS3 še 10-20 tišji, a ima tudi manjšo nosilnost. To pomeni, da je utišanje vsekakor izvedljivo, ni pa jasno, ali je mogoče doseči zadostno tihost.