Indija preizkusila prototip svojega raketoplana

Matej Huš

23. maj 2016 ob 22:12:29

Indija se pridružuje državam, ki razvijajo naslednjo generacijo raketoplanov, ki bodo imeli čim več delov za večkratno rabo. Danes zjutraj po lokalnem času so z izstrelišča Sriharikota uspešno izvedli prvi preizkus prototipa indijskega raketoplana RLV-TD (Re-Usable Launch Vehicle - Technology Demonstrator).

Raketoplan so z raketo HS9 poslali do višine 65 kilometrov (kar po definiciji še ni vesolje), od koder se je RLV-TD spustil proti zemlji, v atmosfero vstopil s hitrostjo 5 mach in čez 12 minut kontrolirano raztreščil v Bengalskem zalivu. RLV-TD je bil dolg 6,5 metra in je tehtal 1,75 tone, končna verzija pa bo približno šestkrat večja. Vesoljski program za razvoj raketoplana v Indiji teče že deset let, čez petnajst let pa naj bi bil raketoplan dokončan in operativen. Mimogrede, prototip je stal 13 milijonov dolarjev, kar je približno petkrat manj od SpaceX-ovega plovila. Seveda pa ni zanemarljivo dejstvo, da ni imel lastnega pogona in da ga niso nameravali reševati, temveč zgolj kontrolirano treščiti v morje ("pristal" na vodni pisti). V tem preliminarnem testu so namreč preverjali stabilnost in okretnost plovila.

Indija želi s svojim vesoljskim programov stroške poletov v vesolje zmanjšati za 90 odstotkov, za kar potrebujejo plovilo za večkratno uporabo (trenutno stane pošiljanje kilograma tovora v vesolje okrog 20.000 dolarjev). Spomnimo, da je Indija že leta 2014 v orbito okrog Marsa poslala svojo plovilo, kar jim je uspelo z desetkrat manj sredstvi od Nase. Medtem se tudi v ostalih državah nadaljuje razvoj plovil s posadko za večkratni polet v vesolje. V ZDA po ukinitvi Space Shuttlov tekmujej SpaceX (Falcon), Blue Origin (New Shephard) in Sierra Nevada.