FBI za odklep iPhona 5C plačal več kot milijon dolarjev

Matej Huš

22. apr 2016 ob 19:52:52

Še vedno ne vemo, kdo je FBI-ju pomagal vdreti v iPhone 5C, ki ga je zapustil storilec decembrskega terorističnega napada v San Bernardinu, vemo pa, da to ni bilo poceni. Potem ko se je FBI-ju uprl Apple, je FBI presenetil z izjavo, da so dobili drugega izvajalca, ki jim je omogočil dostop do podatkov na šifriranem telefonu. Več ali manj je gotovo, da je FBI kupil nerazkrito ranljivost (zero-day), ki je odpravila omejitev števila poizkusov vpisa PIN-a, da so lahko uganili geslo. In to ni bilo poceni. Koliko so torej plačali za odklep?

FBI-jev direktor James Comey je včeraj na to vprašanje odgovoril na pol, in sicer je dejal, da več, kot bo sam še zaslužil do upokojitve. Pri Reutersu so seveda hipoma izračunali, da bo Comey, ki gre v pokoj čez sedem let in štiri mesece, pri nespremenjeni plači do tedaj zaslužil 1,34 milijona dolarjev. To niso tako neverjetne številke, ampak povsem običajni zneski. Spomnimo, da je start-up Zerodium, ki ga vodi ustanovitelj VUPEN-a, septembra na natečaju zmagovalno ranljivost v iOS odkupil za milijon dolarjev.

Comey je dodal, da se je nakup po njegovem mnenju splačal, pa čeprav menda s telefona niso dobili še nič uporabnega. To verjetno pomeni, da je šlo za osamljen teroristični napad. Kakorkoli, Comey dodaja, da bodo s kupljeno ranljivostjo lahko odklenili tudi druge iPhone 5C, ki bodo dokazno gradivo v drugih preiskavah. Samo v ZDA je v uporabi 16 milijonov telefonov iPhone 5C. Po neuradnih podatkih na drugih modelih ranljivost ne deluje, saj imajo Secure Enclave.