Prvi sodni postopki v primeru Anom

Matej Huš

13. apr 2022 ob 13:13:18

V ZDA se začenja sojenje enemu izmed 17 obtoženih v primeru ANOM, o katerem smo prvikrat poročali lani. Britanskega in nizozemskega državljana Aurangzeba Ayuba obtožujejo organiziranega izsiljevanja, ker je sodeloval pri dejanjih preprodaje drog, pranja denarja in oviranja policijskih preiskav. Preganjajo ga po zakonu RICO, ki je namenjen lovu na mafijske šefe. Primer se bo nadaljeval 10. junija letos.

Zgodba sega v leto 2018, ko je v ZDA stekla operacija Trojan Shield oziroma v Avstraliji Ironside. Lastnik podjetja Anom, ki je ponujal telefone za varno komunikacijo, je začel sodelovati s policijo. Podobne telefone za šifrirano komunikacijo sta bila pred tem ponujala tudi Phantom Secure in Sky, za katera je bil delal tudi kasnejši ustanovitelj Anoma. Policija je v Anomove telefone dodala orodja za prisluškovanje, nato pa so njegovi distributerji telefone ponujali kriminalcem, ki za past niso vedeli. Šifrirani telefoni samo po sebi niso nič prepovedanega, a nekateri prodajalci jih namenoma prodajajo izključno kriminalnemu podzemlju. Tako je bilo tudi v tem primeru, zato je FBI prestregel 27 milijonov sporočil, ki so bila poslana prek Anomovih telefonov, skupno s koordinatami GPS.

Anom telefonov ni distribuiral sam, temveč je uporabljal mrežo distributerjev, ki so naprave prodajali končnim kupcem iz sveta kriminala. Ti niso vedeli, da so telefoni v resnici policijska past, temveč so bili prepričani, da poslujejo s kriminalci na obeh straneh. Med temi distributerji je bil tudi Ayuba. FBI je prestregel tudi 3500 njegovih sporočil in drugih vrst komunikacije, ki s pripadajočimi podatki skupno obsegajo 14 GB.