Kdo je FBI-ju odklenil iPhone? Izraelci očitno ne

Matej Huš

14. apr 2016 ob 10:00:15

FBI je uspel dobiti podatke s šifriranega iPhona, ki je pripadal ubitemu napadalcu iz San Bernardina, ni pa jasno, kako so to storili. Apple jim ni želel olajšati dela, zato so se zatekli k zunanjemu sodelavcu. Najprej se je špekuliralo, da gre za izraelsko podjetje Cellebrite, a so se kmalu pojavili tudi pomisleki glede te teorije. Sedaj Washington Post piše, da je šlo za klasičen nakup odkrite ranljivosti, ki jih na sivem trgu kupujejo vse večje države.

Po neuradnih podatkih Washington Postovih virov so hekerji imeli ranljivost že na zalogi in so jo za primerno kompenzacijo delili z FBI-jem. Potem ni bilo težko pripraviti namenske programske opreme, ki je preverila vseh 10.000 možnih PIN-kod in v približno pol ure odklenila telefon. Samega šifriranja torej niso zlomili, temveč zgolj podporni mehanizem, ki je preprečeval napad s surovo silo. Če bi bil telefon zaklenjen z daljšo alfanumerično kodo, napad seveda ne bi uspel. Cellebrite naj v celotni zadevi ne bi bil udeležen, pravijo viri.

Applu podrobnosti o odklepu še ni razkrili. Ali bodo to storili, bodo na koncu odločili v Beli hiši, odločitev pa bodo sprejeli predstavniki pravosodnega ministrstva, FBI-ja, CIE, zunanjega ministrstva, oddelka za domovinsko varnost in še nekaj tročrkovnih agencij. FBI je že priznal, da konkretna rešitev deluje le na iPhonih 5C z iOS 9, ne pa tudi na ostalih modelih in verzijah. Tudi zaradi tega je Apple dejal, da ne bodo tožili za razkritje metode. Je pa FBI o njej že poročal nekaterim senatorjem za zaprtimi vrati.

FBI pa seveda še vedno zahteva, da mu Apple pomaga odkleniti iPhone 5S v drugem primeru.