Opera dobila VPN-odjemalca

Matej Huš

22. apr 2016 ob 08:33:18

Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij (Operin VPN podpira šifriranje AES-256). VPN-ji seveda niso nič novega, a Operina integracija v sam brskalnik je vseeno pomemben korak naprej. Doslej je bilo namreč treba loviti nezanesljive brezplačne VPN-je ali plačljive verzije, potem pa je bilo treba v operacijskem sistemu nastaviti povezavo v VPN. V Operi bo vse to odpadlo, saj bo zadostoval vklop storitve v brskalniku, pa bomo že lahko brskali prek VPN-ja.

Spomnimo, da je Opera lani prevzela kanadsko podjetje SurfEasy, ki se ukvarja v VPN-ji. Nova funkcija izkorišča prav njihove funkcije.