Opera v zadnjem četrtletju rekordno

Matej Huš

26. avg 2011 ob 13:47:03

Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera Turbo, ki obiskovane strani pošlje na Operine strežnike, ti pa jih stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku). Iz tega naslova zberejo skoraj polovico vseh prihodkov. Preostanek odpade na prihodke zaradi iskanja v namizni verziji brskalnika in oglasne prihodke. Vseh uporabnikov ima Opera okrog 200 milijonov, večidel na mobilnih napravah.

Zanimiva je tudi zgodovina podjetja. Brskalnik Opera so leta 1994 začeli razvijati za interno uporabo v norveškem podjetju Telenor. Ko je leto pozneje skupina razvijalcev odšla na svoje, je Opera ugledala luč sveta. Do verzije 4.0 leta 2000 je bila Opera plačljiva, kasneje pa je bila do verzije 8.5 financirana z oglasi v brskalniku, za odstranitev katerih je bilo potrebno plačati. Šele odtlej je Opera za končnega uporabnika brezplačna.